Utilitzem cookies per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant es considera que accepteu el seu ús.

Utilizamos cookies para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando se considera que acepta su uso.

+info Info
Mesures tributàries en l’IRPF, en l’impost sobre transmissions patrimonials (transmissió d’immobles) i en l’impost sobre successions i donacions

1.- IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES (articles 1 a 7 del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

1.1. Increment en un 10% els imports corresponents als mínims del contribuent, per descendents i per discapacitat, que formen part del mínim personal i familiar, següents:

a) El mínim del contribuent més gran de 65 anys i més gran de 75 anys.
b) El mínim pel segon, el mínim pel tercer descendent i el mínim pel quart i els següents descendents.
c) El mínim per ascendents.
d) El mínim per discapacitat.

1.2. Millora de la deducció autonòmica per l'arrendament de l'habitatge habitual en el territori de les llles Balears pels contribuents menors de 36 anys i majors de 65 anys que no exerceixin cap activitat laboral o professional: s'incrementa l'import màxim de la deducció a 530 euros anuals (fins ara era de 440 euros).

Així mateix, s'estableix com a novetat que, en el cas que el contribuent sigui menor de 30 anys, tengui reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%, tengui dret al mínim per discapacitat d'ascendents o descendents en l'impost sobre la renda de les persones físiques, o sigui el pare, la mare o els pares que convisquin amb el fill o els fills sotmesos a la patria potestat ique integrin una família nombrosa, en els termes que estableix l'article 6 de la Llei 812018, de 13 de juliol, de suport a les famílies, o una família monoparental de les que preveu l'article 7.7 de la Llei 8/2018 esmentada, poden deduir el 20% dels imports satisfets en el període impositiu, amb un maxim de 650 euros.

També s'ha previst que els límits de renda per a l'aplicació de la deducció (52.800 euros en el cas de tributacio conjunta i 33.000 euros en el de tributacio individual) s'han d'incrementar en un 20% en el suposit de famílies nombroses o monoparentals.

1.3. Millora de la deducció autonòmica per per compensar l'increment del cost dels préstecs o crèdits hipotecaris amb tipus d'interès variablele.

S'amplia l'àmbit temporal d'aplicació a l'exercici 2024 i s'incrementa el límit màxim de l'import deduïble de 250 a 400 euros pel que fa a les liquidacions dels exercicis 2023 i 2024.

1.4. Millora de la deducció autonòmica per les despeses d'adquisció de llibre de text.

S'estableix que quan el contribuent sigui menor de 30 anys, tengui reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%, tengui dret al mínim per discapacitat d'ascendents o descendents en l'impost sobre la renda de les persones físiques, o sigui el pare, la mare o els pares que convisquin amb el fill o els fills sotmesos a la patria potestat i que integrin una família nombrosa, en els termes que estableix l'article 6 de la Llei 8/2018, de 13 de juliol, de suport a les famílies, o una família rnonoparental de les que preveu l'article 7.7 de la Llei 8/2018 esmentada, s'incrementa el límit màxim de l'import de la deducció a 350 euros per fill (en lloc de 220 euros).

També s'ha previst que els límits de renda per a l'aplicació de la deducció (52.800 euros en el cas de tributacio conjunta i 33.000 euros en el de tributacio individual) s'han d'incrementar en un 20% en el cas de famílies nombroses o monoparentals.

1.5. Millora de la deducció autonòmica per cursar estudis d'educació superior fora de l'illa de residència habitual.

S'incrementa a 1.800 euros l'import de la deducció i s'elimina el requisit per a la seva aplicació que no hi hagi oferta educativa pública, diferent de la virtual o a distància, a l'illa de Mallorca per fer els estudis corresponents, o que, existint aquesta oferta s'hagi sol·licitat l'ingrés i s'hagi inadmès per raó dels criteris d'admissió aplicables.

1.6. Millora de la deducció autonòmica per les despeses relatives als descendents o acollits menors de 6 anys per motius de conciliació.

S'estableix que quan el contribuent sigui menor de 30 anys, tengui reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%, tengui dret al mínim per discapacitat d'ascendents o descendents en l'impost sobre la renda de les persones físiques, o sigui el pare, la mare o els pares que convisquin amb el fill o els fills sotmesos a la patria potestat i que integrin una família nombrosa, en els termes que estableix l'article 6 de la Llei 8/2018, de 13 de juliol, de suport a les famílies, o una família rnonoparental de les que preveu l'article 7.7 de la Llei 8/2018 esmentada, s'incrementa el límit màxim de l'import de la deducció a 900 euros (en lloc de 660 euros).

També s'ha previst que els límits de renda per a l'aplicació de la deducció (52.800 euros en el cas de tributacio conjunta i 33.000 euros en el de tributacio individual) s'han d'incrementar en un 20% en el suposit de famílies nombroses o monoparentals.

1.7. Nova deducció autonòmica per naixement.

Per cada naixement d'un fill o una filla dins el període impositiu que doni dret a l'aplicació del mínim per descendents previst a la normativa reguladora de l’IRPF,  els contribuents poden deduir de la quota íntegra autonòmica les quantitats següents:

a) Pel primer fill o filla: 800 euros.
b) Pel segon fill o filla: 1.000 euros.
c) Pel tercer fill o filla: 1.200 euros.
d) Pel quart fill o filla i següents: 1.400 euros.

Condicions i requisits per l’aplicació d’aquesta deducció:

- Per determinar el dret a aquesta deducció i el número d'ordre del fill nascut, s'han de tenir en compte els fills que convisquin amb el contribuent i per als quals es pugui aplicar el mínim per descendents en la data de meritació de l'impost, i s'han de computar tant els fills naturals com els adoptius.
- El contribuent ha de ser resident fiscal a les Illes Balears l'exercici anterior al del naixement.
- La base imposable total no ha de superar l'import de 52.800 euros en el cas de tributació individual i de 84.480 euros en el cas de tributació conjunta. En el cas de les famílies nombroses, o de les famílies monoparentals previstes en l'article 7.7 de la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, aquests límits de renda s'han d'incrementar un 20%.
Així mateix, es preveu que els contribuents que superin aquests límits de renda tendran dret a aplicar el 50% de la deducció corresponent.
-  Quan concorrin dos contribuents amb dret a la deducció i no optin per la tributació conjunta, l'import s'ha de prorratejar entre aquests a parts iguals.
- En el cas que el nombre de fills de cada contribuent doni lloc a l'aplicació d'un import diferent, tots dos s'han d'aplicar la deducció que correspongui en funció del nombre de fills preexistent. Si es dóna aquesta circumstància i la declaració és conjunta, la deducció ha de ser la suma de la que correspondria a cadascun si la declaració fos individual.
- Els contribuents amb dret a l'aplicació d'aquesta deducció poden sol·licitar a la conselleria competent en matèria d'hisenda, en els termes que s'estableixin mitjançant una ordre de la persona titular de la conselleria esmentada, l'abonament anticipat d'aquesta deducció, el qual serà, si s'escau, objecte de regularització en el moment de presentar la declaració de l'impost.
- Si aquesta deducció concorre amb altres deduccions autonòmiques, aquesta s'ha d'aplicar en primer lloc. Si hi ha insuficiència de quota, de manera que no es pugui aplicar aquesta deducció en la quantia total, el contribuent pot sol·licitar a la conselleria competent en matèria d'hisenda l'abonament de la diferència entre la deducció aplicada a la declaració i l'import de la deducció que li correspongui, en els termes que es fixin mitjançant una ordre de la persona titular de la conselleria esmentada.
- Aquesta deducció és incompatible amb la percepció d'ajudes i prestacions públiques concedides o atorgades per la comunitat autònoma de les Illes Balears per causa de naixement.
- La renda imputable al contribuent que resulti de la deducció té la consideració de prestació pública per naixement  als efectes de l'article 7.h) de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Info: Deducció autonòmica de l’IRPF per naixement (abonaments i reintegraments).

1.8. Nova deducció autonòmica per adopció.

Per cada adopció dins el període impositiu que doni dret a l'aplicació del mínim per descendents previst a la normativa reguladora de l’IRPF,  els contribuents poden deduir de la quota íntegra autonòmica les quantitats següents:

a) Pel primer fill o filla: 800 euros.
b) Pel segon fill o filla: 1.000 euros.
c) Pel tercer fill o filla: 1.200 euros.
d) Pel quart fill o filla i següents: 1.400 euros.

Condicions i requisits per l’aplicació d’aquesta deducció:

- Per determinar el dret a aquesta deducció i el número d'ordre del fill adoptat, s'han de tenir en compte els fills que convisquin amb el contribuent i per als quals es pugui aplicar el mínim per descendents en la data de meritació de l'impost, i s'han de computar tant els fills naturals com els adoptius.
- La base imposable total no ha de superar l'import de 33.000 euros en el cas de tributació individual i de 52.800 euros en el cas de tributació conjunta. En el cas de les famílies nombroses, o de les famílies monoparentals previstes en l'article 7.7 de la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, els límits de renda a què fa referència la lletra b) anterior s'han d'incrementar un 20%.
-  Quan concorrin dos contribuents amb dret a la deducció i no optin per la tributació conjunta, l'import s'ha de prorratejar entre aquests a parts iguals.
- En el cas que el nombre de fills de cada contribuent doni lloc a l'aplicació d'un import diferent, tots dos s'han d'aplicar la deducció que correspongui en funció del nombre de fills preexistent. Si es dóna aquesta circumstància i la declaració és conjunta, la deducció ha de ser la suma de la que correspondria a cadascun si la declaració fos individual.
- Si aquesta deducció concorre amb altres deduccions autonòmiques, aquesta s'ha d'aplicar en primer lloc. Si hi ha insuficiència de quota, de manera que no es pugui aplicar aquesta deducció en la quantia total, el contribuent pot sol·licitar a la conselleria competent en matèria d'hisenda l'abonament de la diferència entre la deducció aplicada a la declaració i l'import de la deducció que li correspongui, en els termes que es fixin mitjançant una ordre de la persona titular de la conselleria esmentada.
- La deducció només es pot aplicar en el període impositiu en què s'hagi inscrit l'adopció al Registre Civil.
- Aquesta deducció no és aplicable en el cas de l'adopció del fill biològic del consort o és incompatible amb la percepció d'ajudes i prestacions públiques concedides o atorgades per la comunitat autònoma de les Illes Balears per causa d'adopció.
- La renda imputable al contribuent que resulti de la deducció té la consideració de prestació pública per naixement  als efectes de l'article 7.h) de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

1.9. Deduccions autonòmiques per a larrendador de béns immobles destinats a habitatge permanent al territori de les Illes Balears (apartat 1 de la disposició final onzena que modifica l’article 4 quater del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

S’estableix una nova deducció en la quota íntegra autonòmica (que és compatible amb la ja prevista en l’apartat 1 de l’article 4 quater del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny), aplicable per una sola vegada en el primer exercici fiscal en què es verifiquin tots els requisits d’aquesta deducció, del 50% de les despeses satisfetes pel contribuent durant l’exercici en concepte de primes d’assegurances de danys, de despeses de conservació i reparació i, si s'escau, de la resta de despeses inherents a la comunitat de propietaris, de despeses tributàries, de despeses vinculades a la formalització dels contractes d'arrendament i de despeses per obtenir certificats d’eficiència energètica relacionats amb els habitatges arrendats, amb un màxim de 1.500 euros, sempre que es tracti d’habitatges situats a les Illes Balears i es compleixin aquests requisits:

a) Que la durada inicial del contracte d'arrendament de l'habitatge amb un mateix arrendatari sigui igual o superior a un any, sense perjudici de les pròrrogues obligatòries per a l'arrendador regulades en l’article 9 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.
b) Que s'hagi constituït el dipòsit de la fiança a què fa referència l’article 36.1 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.
c) Que el contribuent declari a l'IRPF el rendiment derivat de les rendes de l'arrendament de l'habitatge com a rendiments del capital immobiliari.
d) Que l'habitatge no s'hagi arrendat durant, com a mínim, els dos exercicis fiscals immediatament anteriors a l'exercici fiscal en què s'apliqui la deducció.
e) Que l'import de la renda de l'arrendament per a cada arrendatari no sigui superior a 15 euros mensuals per metre quadrat de superfície útil de l'habitatge arrendat.
f) Que les despeses se satisfacin en el mateix període impositiu.

El límit màxim de 1.500 s'ha d'incrementar fins als 1.800 euros per als contribuents que, complint tots els requisits aplicables, arrenden l'habitatge a l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears o a un ens integrant del sector públic instrumental d'aquesta administració per subarrendar-lo als beneficiaris corresponents en el marc dels programes de lloguer segur o d'altres específics aprovats a aquest efecte per la comunitat autònoma.

En tot cas, per aplicar les deduccions per a l'arrendador de béns immobles destinats a habitatge permanent al territori de les Illes Balears, la base imposable total del contribuent no superarà l'import de 52.800 euros en el cas de tributació individual i 84.480 euros en el cas de tributació conjunta. Així mateix, es requereix la justificació documental, mitjançant les factures o documents equivalents corresponents, els quals s'han de mantenir a disposició de l'administració tributària.

1.10. Modificació de la deducció autonòmica per determinades despeses relatives a persones majors de 65 anys o a persones amb discapacitat.

Deducció en la quota íntegra autonòmica per la quantia corresponent al 40%, amb un límit de 660 euros, de les despeses satisfetes durant l'exercici per raó de la prestació dels serveis següents al contribuent o a cada un dels ascendents del contribuent majors en ambdós casos de 65 anys:

a) Estades en residències o centres de dia.
b) Servei de custòdia, servei de menjador i activitats en els centres de dia.
c) Contractació laboral d'una persona per tenir cura de la persona major de 65 anys o amb discapacitat.

Aquesta deducció també és aplicable als contribuents amb un grau de discapacitat reconegut del 33% o superior o que tenguin a càrrec persones amb un grau de discapacitat reconegut del 33% o superior, sempre que es verifiquin els requisits establerts i els contribuents tenguin dret a aplicar qualssevol dels components del mínim per discapacitat que preveu l'article 60 de la Llei 35/2006 de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Per poder aplicar aquesta deducció s'han de complir els requisits i les condicions següents:

a) La base imposable total del contribuent no pot superar l'import de 33.000 euros en el cas de tributació individual i de 52.800 euros en el de tributació conjunta.
b) El pagament de les despeses que donen dret a la deducció s'ha de fer mitjançant targeta de crèdit o de dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes d'entitats de crèdit.
c) En el cas de deducció de les despeses de la contractació laboral d'una persona, aquesta ha d'estar donada d'alta a la Seguretat Social.
d) Els ascendents a càrrec han de donar lloc al dret dels contribuents a aplicar el mínim per ascendents que preveu l'article 59 de la Llei 35/2006 de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques.
En aquest cas, quan dos més contribuents tenguin dret a aplicar aquesta deducció respecte d’ascendents comuns, cada un dels contribuents es podrà aplicar la deducció íntegrament.
e) En cas de descendents comuns a càrrec, quan dos contribuents tenguin dret a aplicar la deducció i optin per la declaració individual, s’ha de prorratejar entre els contribuents per parts iguals.
f) És incompatible amb la deducció per despeses relatives als descendents o acollits menors de sis anys per motius de conciliació regulada en l’article 6 bis del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny.

1.11. Deducció autonòmica per despeses derivades de lesclerosi lateral amiotròfica -ELA-.

S’estableix una nova deducció en la quota íntegra autonòmica per la quantia corresponent al cent per cent de les despeses satisfetes durant l’exercici derivades de l’ELA del contribuent, o dels descendents o dels ascendents del contribuent a càrrec d’aquest, amb un límit màxim de 3.500 euros.

Les condicions per a la seva plicació són les següents:

a) Només es poden tenir en compte els descendents i els ascendents del contribuent que donin dret a aplicar el mínim per descendents o per ascendents que regulen els articles 58 i 59 de la Llei 35/2006 de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques.
b) La base imposable total no superi l’import de 84.480 euros en el cas de tributació conjunta i de 52.800 euros en el cas de tributació individual.
c) Les despeses que donen dret a la deducció s’han de justificar mitjançant les factures o els documents equivalents corresponents, els quals s’han de mantenir a disposició de l’administració tributària.
d) No s’integren en la base d’aquesta deducció les primes d’assegurances de salut ni la resta de despeses que no duguin causa de l’ELA. Això no obstant,  aquesta deducció és compatible amb la deducció per determinades despeses relatives a persones majors de 65 anys o a persones amb discapacitat que regula l’article 6 quinquies del al Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

1.12. Modificació de la deducció autonòmica per al foment de l'autoocupació (apartat 5 de la disposició final onzena que modifica l’article 7 bis del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

Es preveu que en cas de tributació conjunta, aquesta deducció s’aplicarà íntegrament per cada un dels membres de la unitat familiar que, si n’és el cas, generin el dret en el mateix període impositiu.

Així mateix s’estableix que per aplicar-se la deducció, la base imposable total del contribuent no pot superar l'import de 33.000 euros en el cas de tributació individual i de 52.800 euros en el de tributació conjunta.

1.13. Modificació de la deducció autonòmica per ocupació de llocs de treball de difícil cobertura a les Illes Balears.

S'incrementa la deducció del 30% al 40% en la quota íntegra autonòmica de la quantia corresponent a les despeses satisfetes durant l’exercici en concepte d'adquisició o construcció o lloguer de l'habitatge a les Illes Balears o del transport aeri o marítim interinsular dels contribuents que, d'acord amb la legislació vigent aplicable en l’àmbit del sector públic de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, percebin el complement de difícil o de molt difícil cobertura durant tot el període impositiu o més de la meitat d’aquest període.

Així mateix, es preveu el següent:

a) La deducció és aplicable també als contribuents que ocupin llocs de treball de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil amb destinació efectiva a les Illes Balears durant tot el període impositiu o més de la meitat d'aquest període, els quals s'entendran a
aquests efectes com de difícil cobertura.
b) Quan la base imposable total del contribuent no superi l'import de 33.000 euros en el cas de tributació individual i de 52.800 euros en el de tributació conjunta, el límit màxim de la deducció és de 2.000 euros. Quan la base imposable total del contribuent no superi l’import de 52.800 euros en el cas de tributació individual i de 84.480 euros en el de tributació conjunta, el límit màxim de la deducció és de 1.000 euros.
En el cas de contribuents que ocupin llocs de treball de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil amb destinació efectiva a les Illes Balears durant tot el període impositiu o més de la meitat d'aquest període destinació efectiva a l'illa de Mallorca o a l'illa de Formentera, els límits màxims de la deducció esmentats s'han de reduir un 30% o s'han d'incrementar un 30%, respectivament.
En casos de destinació a diferents illes dins un mateix període impositiu, els límits màxims de la deducció s’han de prorratejar en
funció dels dies de destinació a cada una de les illes.
c) En el supòsit d'adquisició o construcció de l’habitatge, l’immoble ha de constituir l'habitatge habitual del contribuent i les despeses deduïbles són, únicament, els interessos inherents als préstecs amb garantia hipotecària de l'habitatge construït o adquirit.

Info: Per a informació detallada de les deduccions de l’IRPF aplicables en les Illes Balears, pitjau AQUÍ


2.- IMPOST SOBRE TRANSMISSIONS PATRIMONIALS I ACTES JURÍDICS DOCUMENTATS (ITPAJD) en la modalitat de transmissions oneroses immobles (articles 10, 11, 12, 13, 14 quater i 14 quinquies del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

Es poden distingir, tipus generals, beneficis per l’adqusició d’habitatge (tipus reduïts i bonificació del 100% de l’impost),  tipus especials i deduccíó aplicable als excessos d'adjudicació en adquisícions per causa de mort.

2.1. Tipus de gravamen generals:

a) El tipus mitjà que resulti d’aplicar la tarifa següent en funció del valor real o declarat –si aquest darrer és superior al real– del bé immoble objecte de transmissió o de constitució o cessió del dret real:

Valor total immoble des de (euros)

Quota íntegra (euros)

Resta valor fins (euros)

Tipus aplicable (%)

0

0

400.000

8

400.000,01

32.000

200.000

9

600.000,01

50.000

400.000

10

1.000.000,01

90.000

2.000.000

12

2.000.000,01

210.000

En endavant

13


b) Si el bé immoble és qualificable urbanísticament conforme a la normativa aplicable com a plaça de garatge, excepte en el cas de garatges annexos a habitatges fins a un màxim de dos en què s’aplica la regla general anterior, el tipus mitjà aplicable és el que resulti d’aplicar la tarifa següent en funció del valor real o declarat –si aquest últim és superior al real– del bé immoble garatge objecte de transmissió o de constitució o cessió del dret real:

Valor total garatge des de (euros)

Quota íntegra (euros)

Resta valor fins (euros)

Tipus aplicable (%)

0

0

30.000

8

30.000

2.400

En endavant

9


Nota: Als efectes del que disposen els punts a) i b) anteriors, la quota íntegra s’ha de determinar aplicant el tipus mitjà així obtingut a la base liquidable corresponent al subjecte passiu. El tipus mitjà és el derivat de multiplicar per cent el quocient resultant de dividir la quota obtinguda per l’aplicació de les tarifes anteriors pel valor total de l'immoble. El tipus mitjà s’ha d'expressar amb dos decimals, i el segon decimal s’ha d’arrodonir per excés quan el tercer decimal sigui superior a 5, i per defecte quan el tercer decimal sigui igual o inferior a 5.

2.2 Beneficis per l’adqusició d’habitatge (tipus reduïts i bonificació del 100% de l’impost):
[Nota: articles 10, lletres c) i d), i 14 quater del Text refós de les disposicions legals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l’Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny]:

  • Tipus reduït del 4% (meritació a partir d’1 de gener de 2024): En el cas que el valor real o declarat –si aquest darrer és superior al real– de l’immoble adquirit sigui igual o inferior a 270.151,20 euros, i sempre que l’immoble hagi de constituir, en el moment de l’adquisició, l’habitatge habitual de l’adquirent, en els termes establerts per la normativa reguladora de l’impost sobre la renda de les persones físiques, i l’adquirent adquireixi, en un percentatge igual o superior al 50%, la plena propietat o el dret d’ús o gaudi de l’habitatge i, a més, no sigui titular o cotitular en un percentatge igual o superior al 50% de cap altre dret de propietat plena o d’ús o gaudi respecte de cap altre habitatge.

    L’incompliment d’aquests requisits comporta la pèrdua sobrevinguda del dret a l’aplicació d’aquest tipus de gravamen reduït, i el contribuent haurà de presentar una autoliquidació complementària en el període d'un mes a comptar des de la data en què es produeixi l’incompliment i ingressar, juntament amb la quota corresponent a la part de l’impost que hagués aplicat d'acord amb la tarifa corresponent al tipus general a què es refereix la lletra a) del punt 1 anterior, els interessos de demora corresponents.

  • Tipus reduït del 2% (meritació a partir d’1 de gener de 2024): En el cas que el valor real o declarat –si aquest darrer és superior al real– de l’immoble adquirit sigui igual o inferior a 270.151,20 euros, i sempre que l’immoble hagi de constituir, en el moment de l’adquisició, l’habitatge habitual de l’adquirent, en els termes establerts per la normativa reguladora de l’impost sobre la renda de les persones físiques, i l’adquirent adquireixi, en un percentatge igual o superior al 50%, la plena propietat o el dret d'ús o gaudi de l'habitatge i, a més, no sigui titular o cotitular en un percentatge igual o superior al 50% de cap altre dret de propietat plena o d'ús o gaudi respecte de cap altre habitatge, en els següents supòsits:

    1r. Quan l’adquirent sigui menor de 36 anys i a més l'habitatge constitueixi el primer habitatge respecte del qual adquireixi, en un percentatge igual o superior al 50%, la plena propietat o el dret d’ús o gaudi de l'habitatge.
    2n. Quan l’adquirent tingui dret al mínim per discapacitat d’ascendents o de descendents en l’impost sobre la renda de les persones físiques corresponent al darrer període impositiu el termini de declaració del qual hagi finalitzat.
    3r. Quan l’immoble adquirit hagi de constituir, d'acord amb la definició i els requisits establerts en cada moment per la normativa reguladora de l’impost sobre la renda de les persones físiques l'habitatge habitual del pare, la mare o els pares que convisquin amb el fill, la filla o els fills sotmesos a la pàtria potestat i que integrin una família nombrosa o una família monoparental, sempre que el valor real o declarat –si aquest és superior– de l’habitatge no sigui superior a 350.000 euros. En aquest cas, el tipus de gravamen és del 2% per als primers 270.151,20 euros i del 8 % per a l'excés. Això no obstant, en el cas de famílies monoparentals de categoria general, el valor real o declarat –si aquest és superior– de l’habitatge no pot superar els 270.151,20 euros.

  • Bonificació del 100% de la quota tributaria de l’impost per adquisició d’immoble que hagi de constituir el primer habitatge habitual de joves menors de 30 anys o de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% (meritació a partir d’1 de gener de 2024), sempre que concorrin els requisits següents:

    a) L’adquirent ha de tenir la residència habitual en les Illes Balears durant al menys els tres anys immediatament anteriors a la data de l’adquisició.
    b) L’habitatge ha de ser el primer habitatge respecte del qual s’adquireixi, en un percentatge igual o superior al 50%, la plena propietat.
    c) L’adquirent no pot ser titular o cotitular en un percentatge igual o superior al 50% de cap altre dret de propietat plena o d'ús o gaudi respecte de cap altre habitatge.
    d) L’habitatge adquirit haurà d’assolir el caràcter d’habitual d’acord amb la definició i els requisits establerts en cada moment per la normativa reguladora de l’impost sobre la renda de les persones físiques. Aquest caràcter d’habitual s’ha de mantenir durant un termini de tres anys, durant els quals no es pot transmetre l’habitatge.
    e) El preu d’adquisició de l’habitatge no pot ser superior a 270.151,20 euros.
    f) La base imposable total per l’impost sobre la renda de les persones físiques del contribuent corresponent al darrer període impositiu el termini de declaració del qual hagi finalitzat no pot ser superior a 52.800 euros en el cas de tributació individual o a 84.480 euros en el cas de tributació conjunta.
    g) L'adquirent ha d'haver contractat amb una entitat financera un préstec amb garantia hipotecària per un import igual o superior al 60% del valor de taxació de l'habitatge.
     
    L’incompliment d'aquets requisits comporta la pèrdua sobrevinguda del benefici fiscal, i el contribuent haurà de presentar una autoliquidació complementària en el període d’un mes a comptar des de la data en què es produeixi l’incompliment i ingressar, juntament amb la quota que resulti d’aplicar la tarifa corresponent al tipus general a què es refereix la lletra a) del punt 1 anterior, els interessos de demora corresponents.

    S’ha de tenir en compte que aquesta bonificació no eximeix de l’obligació de presentar l’autoliquidació de l’impost.
2.3.  Tipus de gravamen especials:

  • Transmissions d’immobles ubicats en el ParcBit: el 0,5%.

  • Transmissió d'immobles en què podent-se renunciar a l'exempció de l’IVA, en els termes de l'article 20.2 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, no es renunciï a la mateixa: el 4%.

  • Transmissió d'immobles inclosos en la transmissió de la totalitat d'una empresa a favor d'empleats i familiars fins al tercer grau: el 4%.

  • Adquisició per una societat mercantil o una empresa de nova creació i l’immoble constitueixi la seu del domicili fiscal o un centre de treball de la societat o empresa: el 3,5%
2.4. Deduccíó aplicable als excessos d'adjudicació en adquisícions per causa de mort: deduccio del 100% de la quota corresponent als excessos d'adjudicacio que, per raó de la compensació amb altres béns integrants del cabdal hereditari, es produeixin en adquisicions immobiliaries o d'altres béns indivisibles per causa de mort, inclosos els pactes successoris, dels subjectes passius dels grups l, ll i lll, sempre que hi hagi acord dels subjectes passius en la particio dels béns (nou article 14 quinquies del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de jun

3.- IMPOST SOBRE SUCCESSIONS I DONACIONS.

3.1. Increment de l'import de reducció per adquisició per causa de mort de l'habitatge habitual: passa de 180.000 euros a 270.151,20 euros (article 23 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny) i s'estableix que per aplicar la reducció és necessari que l'adquisició es mantengui durant els cinc anys següents a l'adquisició (no des de la mort del causant) per incloure les adquisicions resultants de pactes successoris.

3.2. Aclariment de l'àmbit d'aplicació de les reduccions per adquisició de béns i drets afectes a activitats econòmiques (article 25 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny), per adquisició de participacions socials en entitats (article 26 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny), per adquisició de béns integrants del patrimoni històric o cultural de les llles Balears (article 29 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny) i per adquisicio de béns integrants del patrimoni històric espanyol o del patrimoni històríc o cultural d'altres comunitats autònomes (article 30 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny): es substitueix la referència a "persona morta" per causant, de manera que quedi clar que totes les mesures fiscals autonòmiques vigents en aquest àmbit inclouen les adquisicions resultants de pactes successoris i, en aqueus mateix sentit, es modifica l'article 27 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny per aclarir el requisit per aplicació de les reduccions dels articles 25 i 26 que les adquisicions es mantenguin durant els cinc anys següents a l'adquisició (no des de la mort del causant).

3.3. En les adquisicions per causa de mort i pactes successoris a què es refereix la Llei 8/2022, d’11 de novembre, de successió voluntària paccionada o contractual de les Illes Balears amb data de meritació de l'impost a partir del 18 de juliol de 2023, als subjectes passius per obligació personal de contribuir que es trobin compresos en els grups I (descendents menors de 21 anys) i II (descendents de 21 anys o més), s’aplicarà una bonificació del 100% sobre la quota íntegra corregida (article 36 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

Per aplicar aquesta bonificació, en cas que s’adquireixin béns immobles, s’ha de consignar en l’escriptura pública corresponent el valor dels béns immobles adquirits, el qual no pot superar en cada cas el valor de referència previst en la normativa reguladora del cadastre immobiliari incrementat en un 20% o, quan no existeixi aquest valor de referència o no es pugui certificar per la Direcció General del Cadastre, el valor de mercat ( Info: Valoració béns immobles).

Aquesta bonificació no eximeix de l’obligació de presentar l’autoliquidació de l’impost, si bé el subjecte passiu només ha de presentar la còpia autoritzada de les disposicions testamentàries si n’hi ha i, si no n’hi ha, testimoni de la declaració d’hereus (en el cas de successió intestada, si no està feta la declaració judicial d’hereus, s'ha de presentar una relació dels presumptes hereus amb expressió del parentiu amb el causant).

3.4. En les adquisicions per causa de mort i pactes successoris amb data de meritació de l'impost a partir del 18 de juliol de 2023, als subjectes passius per obligació personal de contribuir que siguin col·laterals de segon o tercer grau per consanguinitat del causant, inclosos en el grup III, i no concorrin amb descendents o adoptats del causant, o concorrin amb descendents o adoptats del causant desheretats, s’ha d’aplicar una bonificació del 50% sobre la quota íntegra corregida. A la resta de subjectes passius del grup III s’ha d’aplicar una bonificació del 25% sobre la quota íntegra corregida (article 36.bis del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

Per aplicar aquesta bonificació, en cas que s’adquireixin béns immobles, s’ha de consignar en l’escriptura pública corresponent el valor dels béns immobles adquirits, el qual no pot superar en cada cas el valor de referència previst en la normativa reguladora del cadastre immobiliari incrementat en un 20% o, quan no existeixi aquest valor de referència o no es pugui certificar per la Direcció General del Cadastre, el valor de mercat ( Info: Valoració béns immobles).

Aquesta bonificació no eximeix de l’obligació de presentar l’autoliquidació de l’impost.

3.5. Nova reducció per excessos d'adjudicació en adquisicions per causa de mort: S'estableix una reduccio del 100% per la part de la base imposable corresponent als excessos d'adjudicació en adquisicions immobiliàries o d'altres béns indivisibles per causa de mort, inclosos els pactes successoris, dels subjectes passius dels grups l, ll i lll, sempre que hi hagi acord dels subjectes passius en la particio d'aquests béns i no sigui possible que l'excés d'adjudicació imputable al subjecte passiu es compensi amb altres béns del mateix cabdal hereditari (nou article 45 quater del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny).

3.6. Millora de la reducció de l'impost en cas de donació a fills o altres descendents d'un immoble que hagi de constituir l'habitatge habitual (article 48 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny): s'incrementa la reducció al 100% del valor real de l'immoble que hagi de constituir el primer habitatge habitual del donatari. Requsits:

a) L'adquisicio de I'immoble que faci el donatari ha de ser en ple domini sense que sigui possible en cap cas el seu desmembrament.
b) L'immoble objecte d'adquisicio ha de constituir l'habitatge habitual d'acord amb la definicio i els requisits establerts en cada moment per la normativa reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques
c) El valor real o declarat –si aquest darrer és superior– de I'immoble adquirit no pot superar l'import de 270.151,20 euros.

L'incompliment dels requisits a què fa referència la lletra b) comporta la pèrdua sobrevinguda del benefici fiscal i, en aquest cas, el contribuent haura de presentar una autoliquidacio complementaria en el termini d'un mes a comptar des de la data en què es produeixi I'incompliment i ingressar, juntament amb la quota, els interessos de demora corresponents.

Així mateix, es preveu que no és exigible que l'habitatge habitual sigui el primer habitatge habitual del donatari en els casos següents:

a) Quan el donatari sigui una persona amb un grau de discapacitat física o sensorial igual o superior al 65% o amb un grau de discapacitat psíquica igual o superior al 33%.
b) Quan el donatari sigui un fill o descendent que, al seu torn, sigui titular d'una família nombrosa, en els termes que estableix l'article 6 de la Llei 8/2018, de 13 de juliol, de suport a les famílies, o d'una família monoparental de les que preveu l'article 7.7 de la Llei 8/2018 esmentada.

L'aplicació de la reducció no eximeix de l'obligacio de presentar l'autoliquídacio de l'impost.

3.7. Millora de la reducció de l'impost en cas de donació dinerària a fills o altres descendents per a l'adquisició d'un immoble que hagi de constituir l'habitatge habitual (article 50 del Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny): s'incrementa la reducció al 100% de l'import dels diners donats. Requsits:

a) La donacio s'ha de formalitzar en una escriptura pública en la qual s'ha de fer constar la voluntat que els diners donats es destinin a I'adquisicio de l'habitatge del fill o descendent.
b) L'habitatge adquirit ha d'assolir el caracter d'habitual d'acord amb la definicio i els requisits establerts en cada moment per la normativa reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques.
c) L'habitatge s'ha d'adquirir dins el termini maxim de sis mesos des de la formalitzacio de la donació.
d) El valor real o declarat –si aquest darrer és superior– de I'immoble adquirit no pot superar I'import de 270.151,20 euros.

L'incompliment dels requisits a que fan referència les lletres b) i c) comporta la perdua sobrevinguda del benefici fiscal i, en aquests casos, el contribuent haurà de presentar una autoliquidacio complementaria en el termini d'un mes a comptar des de la data en què es produeixi I'incompliment i ingressar, juntament amb la quota, els interessos de demora corresponents.

Es preveu que no és exigible que l'habitatge habitual sigui el primer habítatge habitual del donatari en els casos següents:

a) Quan el donatari sigui una persona amb un grau de discapacitat física o sensorial igual o superíor al 65% o amb un grau de discapacitat psíquica igual o superior al 33%.
b) Quan el donatari sigui un fill o descendent que, al seu torn, sigui titular d'una família nombrosa, en els termes que estableix l'article 6 de la Llei 8/2018, de 13 de juliol, de suport a les famílies, o d'una família monoparental de les que preveu l'article 7.7 de la Llei 8/2018 esmentada.

En tot cas, aquesta reduccio és incompatible amb la reducció de l'impost en cas de donació a fills o altres descendents d'un immoble que hagi de constituir l'habitatge habitual i els seus límits s'han d'aplicar tant en el cas d'una única donació com en el cas de donacions successives, provinguin del mateix ascendent o de diferents ascendents.

L'aplicació de la reducció no eximeix de l'obligacio de presentar l'autoliquídacio de l'impost.